Σε δελτίο τύπου, το Υπουργείο Υγείας της Αγγλίας τονίζει ότι το κάπνισμα είναι η νο1 απειλή για την ανθρώπινη ζωή στην Αγγλία και επιβεβαιώνει ακόμα μία φορά ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν ασφαλέστερη επιλογή για όσους επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα.

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Μια αναδυόμενη ομοφωνία για τη δημόσια υγεία

Κοινή δήλωση σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από το Υπουργείο Υγείας της Αγγλίας και άλλους οργανισμούς δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όλοι συμφωνούμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά. Ένας στους δύο, ισόβιους καπνιστές, πεθαίνει από τον εθισμό του. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κίνδυνοι για την υγεία από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σχετικά μικροί συγκριτικά με τα συμβατικά, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την μελέτη των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων.

Και όμως, εκατομμύρια καπνιστές έχουν την εντύπωση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τουλάχιστον τόσο επιβλαβή όσο ο καπνός και έχουμε την ευθύνη να παρέχουμε σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα. Είναι καθήκον μας να παρέχουμε διαβεβαίωση, στους 1,1 εκατομμύρια χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου που έχουν διακόψει εντελώς το κάπνισμα, ότι έχουν κάνει την σωστή επιλογή έτσι ώστε να αποτρέψουμε την ‘’υποτροπή’’ τους.

Για να είμαστε σαφείς, η επιθυμία του Υπουργείου Υγείας είναι να βοηθήσει τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα. Για το λόγο αυτό, ενθαρρύνουμε τους καπνιστές να δοκιμάσουν το άτμισμα, και φυσικά τους ενθαρρύνουμε να σταματήσουν τελείως το κάπνισμα.

Γνωρίζουμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι το πιο δημοφιλές μέσο διακοπής του καπνίσματος στην Αγγλία με τους καπνιστές να τα χρησιμοποιούν έως και 10 φορές περισσότερο από τις τοπικές υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος. Όμως, γνωρίζουμε επίσης ότι η χρήση των τοπικών υπηρεσιών διακοπής του καπνίσματος είναι μακράν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνδυάσουμε τη δημοφιλέστερη μέθοδο διακοπής του καπνίσματος με την πιο αποτελεσματική και για αυτό ενθαρρύνουμε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα για να διακόψουν τα κάπνισμα να απευθυνθούν στις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες.

Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν πως στο Ηνωμένο Βασίλειο η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων περιορίζεται αποκλειστικά στους νεότερους ηλικιακά καπνιστές.

Δε θα πρέπει να παραλείψουμε το τι είναι σημαντικότερο. Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα είναι η νο1 αιτία θανάτου στην Αγγλία και και έχουμε ευθύνη να παρέχουμε στους καπνιστές τις πληροφορίες και τα ‘’εργαλεία’’ ώστε να τους βοηθήσουμε να σταματήσουν για πάντα το κάπνισμα.

Το Υπουργείο Υγείας ήταν πάντα σαφής ως προς τη δέσμευσή του να παρέχει επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όπως έκανε και με τη πρόσφατη (μελέτη-ανασκόπηση-έρευνα), η οποία ήταν η 3η τα τελευταία 2 χρόνια.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να θεωρείται καλύτερο το να συνεχίσει το κάπνισμα ένας καπνιστής – Μια.. συνήθεια που σκοτώνει 1 στους 2 και βλάπτει σοβαρά πολλούς άλλους , κοστίζοντας στον Εθνικό Οργανισμό Υγείας και την κοινωνία δισεκατομμύρια κάθε χρόνο.

Πηγή: https://www.gov.uk/government/news/e-cigarettes-an-emerging-public-health-consensus