Οι άνθρωποι που καλωσορίζουνε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως εναλλακτική των συμβατικών ελπίζουν ότι θα βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα μειώνοντας έτσι δραματικά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν για την υγεία τους.

Οι άνθρωποι που φοβούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ανησυχούν ότι το άτμισμα θα ενθαρρύνει το κάπνισμα μεταξύ ανθρώπων που σε αντίθετη περίπτωση δε θα δοκίμαζαν καπνό, και θα καταλήξουν να είναι εξαρτώμενοι από τη νικοτίνη.

Νέα στοιχεία από την έρευνα του Αμερικάνικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων {U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC)}, παρέχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάλληλοι του οργανισμού που προασπίζουν τη προαναφερόμενη άποψη είναι λάθος.

vaping-rates-CDC1

Σύμφωνα με την έρευνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το 2014, το 13% των Αμερικανών ενηλίκων δοκίμασε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, συμπεριλαμβανομένου 48% των τρεχόντων καπνιστών, 55% καπνιστών που το ‘’έκοψαν’’ πρόσφατα (το ποσοστό αυτό αναφέρεται σε ερωτηθέντες που είχαν λιγότερο από 1 χρόνο να καπνίσουν), 9% καπνιστών που είχαν κόψει το τσιγάρο αρκετό καιρό (το ποσοστό αυτό αναφέρεται σε ερωτηθέντες που είχαν σταματήσει το τσιγάρο ένα χρόνο ή περισσότερο πριν την έρευνα) και μόλις 3% ανθρώπων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι το 4% ήταν τρέχοντες χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου (που σημαίνει ότι άτμιζαν κάθε μέρα ή μερικές ημέρες), συμπεριλαμβανομένου 16% τρεχόντων καπνιστών, 22% που το σταμάτησαν πρόσφατα, 2% που το έχουν σταματήσει καιρό και μόλις 0,4% ανθρώπων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ!

Με άλλα λόγια, άνθρωποι που δεν έχουν καπνίσει ποτέ σπάνια γίνονται ατμιστές, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι φόβοι του CDC είναι άστοχοι, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι μη καπνιστές που ατμίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν καπνιστές ή ότι η συνεχόμενη εξάπλωση των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει δώσει ώθηση στα συμβατικά.

Αντιθέτως τα ποσοστά ατμιστών και καπνιστών είναι αντιστρόφως ανάλογα! Τα στοιχεία της έρευνας του CDC δείχνουν ότι είναι κάτι παραπάνω από μια σύμπτωση: Δεν ήταν μόνο το άτμισμα πιο σύνηθες μεταξύ τωρινών και πρώην καπνιστών σε αντίθεση με τους όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ, αλλά και νυν καπνιστές που προσπάθησαν να σταματήσουν το κάπνισμα κατά το προηγούμενο έτος είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι ατμιστές από εκείνους που δεν είχαν προσπαθήσει.

vaping-rates-CDC1

Συγκεκριμένα, το 55% των καπνιστών που είχαν προσπαθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα κατά το προηγούμενο έτος ήταν πάντα ατμιστές, σε σύγκριση με το 40% των καπνιστών που δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ να σταματήσουν το κάπνισμα.

Τα ποσοστά της τρέχουσας χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων ήταν 20% και 12%, αντίστοιχα. Από ότι φαίνεται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διακοπή του καπνίσματος!

Πηγή: https://reason.com/blog/2015/11/02/new-cdc-data-suggest-e-cigarettes-are-he