Τις τελευταίες ημέρες, γίνεται αναπαραγωγή των αποτελεσμάτων μίας έρευνας αναφερόμενης σε πιθανές επιπτώσεις στους πνεύμονες από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης είναι κυριολεκτικά αυθαίρετα και ανακριβή. Η μελέτη δεν εξέτασε πνευμονική λειτουργία σε ασθενείς αλλά σε μεμονωμένα κύτταρα, σε συνθήκες που επ’ουδενί δεν αντιπροσωπεύουν ρεαλιστικές συνθήκες.

Αυτό είναι ολοφάνερο από το γεγονός πως ενοχοποιήθηκαν αρώματα όπως η μενθόλη η οποία στην πραγματικότητα έχει θεραπευτικές ιδιότητες κατά την εισπνοή και κυκλοφορεί  ως φαρμακευτικό σκεύασμα για εισπνοή. Επιπλέον, η μενθόλη χρησιμοποιείται ως πρόσθετο ακόμη και σε εισπνεόμενα φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση του άσθματος.

Η μελέτη δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από άλλη μια προπαγανδιστική προσπάθεια ενοχοποίησης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης και των καπνιστών.

Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται σε αντίθεση με πολλές άλλες ολοκληρωμένες επιστημονικές έρευνες που έχουν δείξει ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου οδηγεί σε ΒΕΛΤΙΩΣΗ της αναπνευστικής λειτουργίας ακόμη και σε ασθενείς με άσθμα.

Μας λυπεί ιδιαίτερα το επίπεδο της παρερμηνείας και της επιλεκτικής πληροφόρησης με βάση ψευδο-συμπεράσματα μελετών, κόντρα σε πληθώρα δημοσιευμένων επιστημονικών συγγραμμάτων που ομόφωνα καταλήγουν πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συντριπτικά λιγότερα βλαπτικά από το κάπνισμα.

Σας παραθέτουμε μία σειρά ολοκληρωμένων επιστημονικών μελετών για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

 https://www.medicines.org.uk/emc/medicine/25457.

http://www.rxlist.com/aerobid-drug.htm.

 http://www.mdpi.com/1660-4601/11/5/4965.